Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som kan brukes til hva du ønsker. Med denne typen lån behøver du ikke stille med sikkerhet eller en garanti for at lånet nedbetales i sin helhet. Du vil derimot betale høyere renter med et forbrukslån, for å gjøre opp for bankens økte risiko. I denne artikkelen skal vi forklare alt du trenger å vite om forbrukslån før du sender din søknad. Vi går også gjennom passende bruksområder for lånet.

Hva kan forbrukslån brukes til

Du kan selv bestemme hva du ønsker å bruke ditt forbrukslån til, og trenger ikke å forklare dette til banken. Denne typen lån blir behandlet relativt raskt, som gjør at du vil kunne bruke pengene når du trenger det.

 • En kortsiktig løsning for uforutsette utgifter
 • Refinansiering av kreditter og annen gjeld
 • Lån mellom 5 000 og 600 000 kroner uten pant i verdifulle eiendeler

Renter

Et forbrukslån har som kjent høyere renter enn lån med sikkerhet, som boliglån. Det skyldes at banken tar en høyere risiko, men de vil også tjene mer. Det er her renter og gebyrer kommer inn. En rente er prisen du betaler banken for å få låne penger av dem. Det er altså dette banken lever av. Renten fungerer som en kompensasjon for risikoen de tar for å gi ut lån, i tillegg til fall i pengenes verdi. Renten gjør det også vanskelig for deg å bruke de ekstra pengene dine på andre ting, eller til å gjøre investeringer.

Når et forbrukslån lønner seg

Noen ganger trenger man penger raskt, men har ikke dette lett tilgjengelig. Da kan et forbrukslån lønne seg. Et lån handler om at man får låne penger over en bestemt periode, men hele beløpet må betales tilbake i sin helhet til banken. Det finnes flere situasjoner der et forbrukslån faktisk vil lønne seg.

Uforutsette utgifter

Livet er fullt av uforutsette hendelser. Dersom bilen plutselig blir ødelagt og reparasjonen blir dyr, kan det være et godt alternativ å søke om et forbrukslån for å dekke denne. Dersom du venter på lønning eller feriepenger, kan du også bruke denne typen lån for å betale høye regninger. Om du betaler ned lånet raskt, kan dette være et godt alternativ.

Puss opp for å øke boligens verdi

Mange bruker forbrukslån for å dekke sin egenandel ved kjøp av bolig. Dette kan bli svært dyrt i lengden. Bruk heller lånet på noe som gir boligen økt verdi i lengden, som ved oppussing. Ved å bruke et forbrukslån for å pusse opp huset før salg, vil du kunne selge boligen for en høyere pris. Dette gjelder spesielt dersom du allerede har et høyt boliglån, som gjør at bankene ikke ønsker å utvide dette.

Refinansiering uten sikkerhet

De månedlige utgiftene blir fort høye om du har mange mindre lån eller kreditter. Da kan det lønne seg å samle disse under et refinansieringslån. Slik vil du kun betale én faktura i måneden, samt få senket rentene og gebyrene på lånet.

Ved refinansiering uten sikkerhet må du gi beskjed til banken om at det er dette du ønsker å gjøre. Dette skyldes at søknad om refinansiering behandles annerledes enn vanlig forbrukslån.

Fordeler med forbrukslån

 • Du trenger ikke stille med sikkerhet i verdifulle eiendeler
 • Kort nedbetalingsperiode
 • Fleksibelt og tilgjengelig lån
 • Rask behandlingstid

Krav til søker

Det stilles få krav for å få godkjent et forbrukslån, og nesten alle kan søke om dette. De aller fleste banker har en aldersgrense på mellom 20 og 25 år for å utbetale forbrukslån, men det finnes også banker som tilbyr lån til søkere på 21 år.

 • Nordea og DnB lar deg låne inntil 600 000 kroner også som 18-åring
 • Komplett bank har en aldersgrense på 20 år for forbrukslån

Renten på alle lån er personlig, og settes avhengig av kundens sannsynlighet og mulighet for å betale lånet. Alle banker gjør en kredittsjekk av søkerne før de kan godkjenne søknaden. Dette gjøres for å bestemme din rente, samt sjekke at du vil kunne betale ned lånet.

I Norge kan du ikke låne mer enn fem ganger det du tjener i året. Du bør også tåle en renteøkning på 5 % for å kunne få lån. Slik er det mindre sannsynlig at du havner i økonomiske problemer ved å ta opp lån.

Kredittsjekk

Alle banker gjør en kredittsjekk av kunden når søknaden behandles. Det vil si at de undersøker din totale gjeld, samt evne til å betale tilbake lånet. Dersom du har en betalingsanmerkning eller aktive inkassosaker, er det lite sannsynlig at du får godkjent søknaden din. Banken vil da se deg som en høy risiko, da du har en dårlig betalingshistorikk.

 • Det blir gjort en kredittsjekk dersom du møter krav til lønn og alder
 • Personlig informasjon hentes fra offentlige registre som Skatteetaten og Gjeldsregisteret
 • En kredittscore er en analyse av din betalingsevne, basert på gjeld, lønn og alder
 • Lav kredittscore gir lavere renter

Hvordan finne det beste forbrukslånet

Hva som er det beste lånet varierer fra person til person. Det finnes likevel flere grep du kan ta for å få et billigere lån. Du må betale ditt forbrukslån innen maksimalt fem år. Denne typen lån har en betydeligere høyere rente enn lån med sikkerhet. På grunn av dette, lønner det seg også å betale ned så fort du har mulighet.

 • Kortere nedbetalingstid gir lavere totale kostnader
 • Betal ekstra på lånet for å redusere nedbetalingstid

Sammenlign ulike tilbud

Ved å sammenligne ulike tilbud, vil du kunne finne lånet med den beste renten og betingelsene for deg. Du kan bruke en lånemegler på nett for å spare tid og penger når du søker. Da sender du kun én søknad til megleren, som sender denne videre til flere banker. Dermed vil du få flere tilbud tilbake, og takker kun ja til det som passer deg best.

Når du sammenligner tilbud, må du se på den effektive renten. Denne viser hvor mye lånet faktisk koster, inkluderer både rente og gebyrer. Når du skriver under en låneavtale, må du betale et etableringsgebyr. Dette skal dekke bankens kostnader for å låne deg penger.

Les også: https://www.pengenytt.no/sa-kostbart-er-forbrukslan-sammenlignet-med-andre-typer-lan-uten-sikkerhet-annonsorinnhold/